GÖLHİSAR’DA YAYLA SERACILIĞININ GELECEĞİ KONUŞULDU

Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş; “ilçemizde kompleks ve donanımlı bir sebze-meyve toplama merkezi yapma çalışmalarımız çok yönlü olarak devam etmektedir. Bu çalışmalarımız doğrultusunda  hal kayıt sistemine kayıtlı, güvenilir  tüccar ve komisyoncuları ilçemize getirerek çiftçilerimizin pazarlama konusundaki önemli bir sorununu da ortadan kaldırmış olacağız. Önümüzdeki ay yapacak olduğumuz ikinci çalıştayda bu konunun muhataplarını burada dinleyeceğiz. Çalışmalar kapsamında seralarımıza elektrik hattı döşenmesi konusunda bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz sürüyor.  Bu neticesinde elektrik dağıtım şirketi projelendirme çalışmalarını başlattı. En kısa sürede inşallah bu sorunu da çözerek, çiftçimizin girdi maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz.  Gölhisar Ovamızda arazi toplulaştırma çalışmalarımız sona ermiş olup, kapalı devre sulama sistemleri ile ilgili olarak TOKİ ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Gölhisar Ovamız için bir diğer önemli konulardan birisi de, atıkların toplanamamasından dolayı oluşan çevre kirliliğidir. Bu konuda bu sezon itibariyle yasal zorunlulukları da dikkate alarak, belli bölgelerde atık toplama çalışmalarımız olacaktır ”  dedi.

Yusufça Belediye Başkanı Hüseyin Özarslan, “bu çalıştayda güzel sonuçlar elde edersek, bölgemiz çiftçisine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul yaptığı açıklamada; “Gölhisar’da seracılık hızla yayılırken bir takım problemleri de yanında getiriyor. Bunların en başında fidede ve  toprakta karşılaşılan hastalıklardır. İl Müdürlüğümüz olarak. Bu konularda kurmuş olduğumuz  komisyon tarafından  çiftçilerimizden talep gelmesi halinde üreticimize yardımcı olacağız. Bunların yanında Sayın Valimizin talimatıyla fide üreticileri ile çiftçilerimiz arasında fide alımıyla ilgili bir sözleşme taslağı hazırlıyoruz. Fide ile gelen hastalıklarda üreticilerimizin zarar görmemesi için mutlaka hazırlanan bu sözleşmeler ile fide alımı yapmaları gerekmektedir.  Ayrıca bundan sonra fideler  seracılarımıza ulaşmadan komisyonumuz tarafından incelenerek, hastalıklı olup olmadığı kontrol edilecek. Böylelikle hastalıklarla mücadelemiz fideler seralara ulaşmadan başlayacaktır. İl Müdürlüğümüz olarak her zaman üreticimizin yanındayız” dedi.

Çalıştay hakkında değerlendirmelerde bulunan Gölhisar Kaymakamı Kadir Ulusoy yaptığı açıklamada; “Bundan yaklaşık 10 yıl öncesine kadar ilçemizde sera yokken, bugün ciddi miktarda sera işletmemiz bulunmaktadır. On yılı kaçırmışız ama önümüzdeki 10-20 yılı kaçırmayalım. Problemler, sorunlar ne ise onları en başında tespit edelim ki, sizlere daha faydalı olalım. Biz kurumlar olarak her zaman siz kıymetli üreticilerimizin yanındayız. Sizin bizlerden büyük talepleriniz var ama bizimde sizden bazı taleplerimiz olacaktır. Lütfen seralarınızda oluşan atıklar ile ilgili bugün ortak bir karar alalım ve bu işi standarta bağlayalım. Çünkü bu atıklar gelecekte verimli topraklarımızı yok edecektir. Bir an önce hep beraber bu sorunu ortadan kaldıralım. Sizler için çok faydalı olacağını düşündüğümüz çalıştayımız hayırlı uğurlu olsun” dedi.