EMO'dan Yapı Güvenliği İçin Kritik Çağrı: "Mühendislerin Hakları Korunmadan Yapı Güvenliği Sağlanamaz"

- EMO Antalya'dan Güvenli Yapı Vurgusu: Yapı Denetimi 'Hayat Sigortasıdır'

ANTALYA - ​Başkan Tat, yapı güvenliğinin sadece deprem dolgusundan ibaret olmadığını, yangın, elektrik kazaları gibi unsurların önlenmesinde denetimci arkadaşların misyonunun oldukça yüksek olduğunu söyledi. Tat, "Gelecek nesillere daha güvenli şehirler bırakmak adına bu konunun artık kamu kurumları tarafından da dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istiyoruz," dedi.

Elektrik mühendislerinin yangından asansör güvenliğine jeneratörden priz ve panolara kadar tüm elektrik tesisatının kontrolünden sorumlu olduğunu hatırlatan Tat, yapılan denetimlerin hayati rolüne vurgu yaptı. "Bir prizdeki hatalı bağlantı bile binayı riske atabilir. Eğer bu Mühendisler sınırlı imkan düşük ücret ve ağır sorumluluklarla çalıştırılırsa ortaya çıkan şey denetim değil yalnızca formalitedir" ifadelerini kullandı.

 

- ​Denetçi Mühendislerin Sorunları Can Güvenliğini Tehdit Ediyor

​Basın açıklamasını okuyan EMO Yönetim Kurulu Üyesi Gözde Yavuz ise, yapı denetim firmalarında çalışan mühendislerin mevcut çalışma koşullarına dair ciddi sorunları açıkladı. ​Yavuz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın proje atama uygulamasını olumlu bir adım olarak nitelendirse de bu adımın sahada görev yapan mühendislerin emeği ile anlam kazandığını belirtti. Elektrik ve Elektronik Mühendislerinin binaların tüm elektrik sisteminin güvenli çalışmasından, mal ve can güvenliğini sağlamaktan ve yangın riskini önlemekten sorumlu olduğunu vurguladı.

Gözde Yavuz, denetimci mühendislerin sınırlı vasıta, sınırlı süre ve emeğinin karşılığı olarak düşük ücretlerle çalıştırıldığını ve ağır sorumluluklar yüklendiğini dile getirerek,
​"Denetçi elektrik mühendislerinin yaptığı denetim, görünmeyen ama hayati bir yapı taşıdır. Ancak bugüne kadar ne yazık ki, denetim için mühendislerimize sınırlı vasıta, sınırlı süre ve emeğinin karşılığı olarak düşük ücretler verilmiş ve ağır sorumluluklar yüklenerek çalıştırılmaktadırlar. Bu sorun acilen çözülmelidir" diye kaydetti.

 

- ​EMO’dan İlgili Kurumlara Düzenleme Çağrısı

​Yavuz, yaşanan pek çok olayda elektrik kaynaklı yangınlar ve ihmallerin can kayıplarına yol açtığının altını çizerek, "Mühendislerin İhmali Değil, Sistemsel Yoksunluk Felaket Getirir" başlığıyla çağrıda bulundu.
​Mühendisin mesleki ve insani olarak desteklenmemesi durumunda, düşük ücret, yüksek iş yükü ve sınırlı imkanlar nedeniyle risk denetimi yerine sadece kâğıt üzerinde işlem yapılmış olacağını ifade etti.

- ​EMO Antalya Şubesi, yapı güvenliğinin tesisi için ilgili kurumlardan acil şu düzenlemeleri talep etti:

​- Maaş Düzenlemesi: Yapı Denetim Firmalarında çalışan mühendislerin maaşları, Mühendislik Asgari Ücreti olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
​- Denetim ve Yeterlilik: Bu mühendislerin mesleki yeterlilikleri ve sigorta primleri düzenli olarak denetlenmelidir.

                                                     

​- Yasal Çerçeve: İş yükü, güvenlik sorumluluğu ve görev tanımının yasal çerçeveye oturtulması sağlanmalıdır.

​Yavuz, bu mücadelenin bir ücret pazarlığı olmadığını, halkın can güvenliği için verildiğini belirterek sözlerini şöyle noktaladı: ​"Antalya halkı şunu bilmelidir ki; Denetçi Mühendislerinin sesi kesilirse, yapı güvenliğinin sigortası da ortadan kalkar... Gelin bu mühendis emeğine değer verelim ki binalarımız sadece yükselmesin, aynı zamanda güven versin."