TBMM Başkanı Kurtulmuş, Eğitim-Bir-Sen 19. Türkiye Buluşmaları Programına Katıldı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Eğitim-Bir-Sen 19. Türkiye Buluşmaları Programına Katıldı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye’deki en temel mücadelenin, demokrasinin gücünü artırmak, demokrasinin yerleşmesini temin etmek, bunun için de eldeki her türlü imkanı sonuna kadar kullanmak olduğunu ''' ifade etti.
Eğitim-Bir-Sen 19. Türkiye Buluşması fotoğraf ve kısa film yarışması ödül töreninde konuşan Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Enflasyonun ücretliyi ezdiği bir vasatta toplu sözleşme görüşmeleri yapılacak. Buradan açıkça ifade ediyorum: Bu toplu sözleşme sistemiyle yeni bir toplu sözleşme yapmanın anlamı kalmamıştır. Kanun değişmeli, adil bir toplu sözleşme masası kurulmalıdır. Masada elimizi kolumuzu bağlayan 4688 sayılı Kanun’u değiştirmek için yoğun gayret içindeyiz. Örgütlenme özgürlüğünü genişleten, dayanışma aidatı ve grev hakkı içeren, adil bir hakem kurulu tesis eden, alternatif uzlaştırma yolları getiren, tutanak sistemini güçlendiren, toplu pazarlık için yeterli süreyi öngören, kapsamı genişletilmiş bir toplu sözleşme sistemini hep birlikte tesis edeceğiz.”dedi.
19. buluşma Belek’te gerçekleşti
Memur Sen Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen tarafından Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen Eğitim-Bir-Sen 19. Türkiye Buluşması kapsamında "7. Eğitimden Bir Kare Fotoğraf" ve "8. Uluslararası Eğitim Temalı Kısa Film Yarışması"nın ödül töreni yapıldı. Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Antalya Valisi Hulusi Şahin, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Köse, Tuba Vural Çokal, Atay Uslu, İbrahim Ethem Taş ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve çok sayıda sendikalı katıldı. Kurtulmuş, programda yaptığı konuşmada, 19’uncusu gerçekleştirilen "Türkiye Buluşmaları"nın sendika üyeleri arasındaki istişarelere, Türkiye’nin bugününü değerlendirme ve yarınına çözümler üretme bakımından verimli geçmesini temenni etti.
‘Adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz’
Türkiye’deki en temel mücadelenin, demokrasinin gücünü artırmak, demokrasinin yerleşmesini temin etmek, bunun için de eldeki her türlü imkanı sonuna kadar kullanmak olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti: "Hem Türkiye’de hem dünyada en temel sorunlardan birisinin geniş kitlelerin yönetimde söz ve karar sahibi olmasını önleyecek birtakım iç ve dış vesayet odaklarının devreye girerek, sözde görünürde var olmakla birlikte demokrasinin niteliğini, demokrasinin gücünü ve demokrasinin kapsayıcılığını azaltma çabalarıdır.
Hatta diyebiliriz ki önümüzdeki dönemin, dünya ölçeğindeki en önemli çatışma alanlarından birisi, tam manasıyla demokrasi ile otokrasi arasındaki farklılık ve mücadele olacaktır. Bunun için Türkiye, geldiği nokta itibarıyla iç vesayet odaklarını geride bırakmış ve bugün sahip olduğu demokrasiyi çok ağır bedellerle kazanmış bir ülke olarak bu demokratik yürüyüşünü çok daha güçlendirerek devam etmek mecburiyetindedir. Bu çerçevede Türkiye, başta çevre ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok yerinde demokratik rehberlik vazifesini yerine getirmek zorunda olan bir ülkedir. Bunun için bütün bu çabalarınız bir sendikal faaliyet olarak görülse de aslında demokrasinin tahkim edilmesine yönelik önemli bir adımdır."Kurtulmuş, demokrasiyle ilgili önemli dört konuya da dikkati çekmek istediğini söyleyerek, bunlardan birisinin "adalet" olduğunu belirtti. “Adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz." diyen Kurtulmuş, adaletin en önemli tariflerinden birisinin, “İnsanın, kendi aleyhine olsa bile doğruyu, hakkı tespit etmesi ve onu tahkim etmesi." olduğunu aktardı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendika olarak Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını belirtti.
Hiçbir zaman milli iradeyi, sivil iradeyi yalnız bırakmadıklarını ifade eden Yalçın, "Vesayet odaklarının ne zaman çelme takması söz konusu olduysa, sivil iradeyle, milli iradeyle gücümüzü birleştirerek, haysiyetli, omurgalı bir emek örgütü olarak bu milletin yanında durduk." diye konuştu.
Yalçın, Suriye'de insanlık krizi yükseldiğinde, Türkiye'ye göç eden muhacirlere sahip çıkmaya çalıştıklarını vurgulayarak, bunu insanlığa olan yükümlülüklerinin gereği olarak ortaya koyduklarını söyledi.
Aradan geçen 13 yılda Suriye'de devrim gerçekleştiğini ve ülkenin özgürleştiğini aktaran Yalçın, "Dün Suriyeliler için 'Bunların Türkiye'de ne işi var?' diyenler şimdi 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?' diyorlar. Türkiye'de bunu siyaset malzemesi yapanlar, siyasetini bunun üzerine kuranlar çıktı ama biz insan olmanın gereğini yaparak böyle entelektüel bir teşkilat olarak orada haysiyetli bir noktada durduk." dedi.
Yalçın, mevcut toplu sözleşme yasasının miladını doldurduğunu savunarak, yeni bir toplu sözleşme yasasına ihtiyaçları olduğunu, bu konuda Çalışma Bakanlığı ile bir çalışma trafiğinin içerisine girdiklerini dile getirdi.
Fotoğraf ve Kısa Film Yarışmasının Kazananları Açıklandı
Törende ilk olarak Fotoğraf Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu. Birincilik Ödülü İroni isimli çalışması ile Veyis Polat’a, İkincilik Ödülü, Köyde Sinema eseri ile Mustafa Kılıç’a, Üçüncülük Ödülü Okul isimli fotoğrafı ile Yüksel Açıkgöz’e verilirken, Mehmet Akif İnan Özel Ödülünü Küçük Pehlivan Hazır isimli çalışmasıyla Seyit Ali Ünal kazandı. Eğitim temalı kısa film yarışmasında ödüller de sahiplerini buldu. Birincilik ödülü, "Mavi Mont" adlı yapımıyla Sinan Koca’ya verildi. İkincilik ödülüne "Aç Açına" adlı yapımıyla Ahmet Batuhan Toğaç layık görülürken, üçüncülük ödülünü "İkilem" adlı yapımıyla Ebubekir Sefa Akbulut kazandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.