TARIMIN BAŞKENTİNDE 'YAPISAL DARALMA' ALARMI: "ÜRETİM OLMAZSA GELECEK OLMAZ!"
TARIMIN BAŞKENTİNDE 'YAPISAL DARALMA' ALARMI: "ÜRETİM OLMAZSA GELECEK OLMAZ!"
Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) 2026 yılı ilk Meclis Toplantısı’na Başkan Ali Çandır’ın çarpıcı uyarıları damga vurdu. Tarım sektöründeki %7’lik küçülmeye ve afetlerin yarattığı tahribata dikkat çeken Çandır, "Tarımını kaybeden geleceğini kaybeder" diyerek acil eylem çağrısında bulundu.
ANTALYA - Antalya Ticaret Borsası Ocak Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Vekili Abdullah İnan başkanlığında toplandı. Şehrin tarım, ekonomi ve kültürel gündeminin masaya yatırıldığı toplantıda ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya ekonomisindeki kan kaybını verilerle ortaya koyarken, 2026 yılı için "su" ve "sürdürülebilirlik" vizyonunu açıkladı.
- Afet Vurdu, Üretici Destek Bekliyor
Başkan Çandır, konuşmasına son dönemde Kumluca, Finike, Demre ve Aksu’da yaşanan sel ve fırtına felaketleriyle başladı. 5 bin dekarın üzerinde tarım alanının zarar gördüğünü belirten Çandır, yaklaşık 2 bin üreticinin mağdur olduğunu vurguladı. Afetlerin kronikleştiği havzalarda bilimsel altyapı yatırımlarının şart olduğunu söyleyen Çandır, "Üreticimiz için acil nakit desteği, kredi ötelemeleri ve yeni hibe imkanları hayati önem taşıyor" dedi.
- Tarımda %25'lik Pay Kaybı: Yapısal Tehlike
Ekonomik verilere dair karanlık bir tablo çizen Çandır, Antalya’nın tarımdaki ülke payının son 15 yılda %25 oranında gerilediğini ifade etti. 2025 yılında tarım sektörünün %7 küçülmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Başkan, sorunun sadece fiyat dalgalanması değil, üretimdeki yapısal daralma olduğunu belirtti: "Son 6 yılda halde işlem gören sebze miktarı %50, meyve miktarı ise %60 azaldı. Bu bir işaret fişeğidir; politikaların merkezine tarımı koymak zorundayız."
- 2026 Teması "SU" ve Büyük Fırsat: COP31
ATB’nin 2026 yılı temasını "Su" olarak ilan eden Çandır, su yönetiminin teknik bir konu değil, ekonomik bir zorunluluk olduğunu söyledi. Antalya’nın ev sahipliği yapacağı BM İklim Değişikliği Konferansı (COP31) için heyecanını paylaşan Çandır, atıl durumdaki EXPO 2016 alanının bu zirveyle birlikte kente kalıcı bir değer olarak kazandırılması gerektiğini savundu. Çandır ayrıca, yerel değerlerin festivali YÖREX’in bu yıl 22-26 Nisan tarihlerinde kapılarını açacağını müjdeledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.