Kooperatiflerin Tapu Çıkmazına ITSO’dan Çözüm Arayışı

GÜNDEM - GENEL (Haber Merkezi) - | 02.07.2026 - 14:30, Güncelleme: 03.07.2026 - 19:33 10130 kez okundu.
 

Kooperatiflerin Tapu Çıkmazına ITSO’dan Çözüm Arayışı

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), yapı kooperatiflerinin tapu devirlerinde yaşadığı mağduriyetleri gündeme taşıdı. Başkan Metin Çelik, “Üyelerimizin haklarını korumak için süreci yakından takip edeceğiz” dedi.
ISPARTA - Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), yapı kooperatiflerinin tapu devirlerinde karşılaştığı sorunları masaya yatırdı. ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik’in öncülüğünde düzenlenen toplantıya, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Topaloğlu, Genel Sekreter Ercüment Çeliköz ve kooperatif temsilcileri katıldı. - Yeni düzenleme mağduriyet yarattı 22 Mayıs 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan düzenleme ile yapı kooperatiflerinin tüm inşaatlarını tamamlamadan tapu devri yapamayacağı hükme bağlanmıştı. Ancak uygulamanın bazı tapu müdürlüklerince geniş yorumlanması, tek parsel üzerinde inşaatını bitirmiş kooperatiflerde dahi devir işlemlerinin durdurulmasına yol açtı. Bu durum, ortakların mülkiyet haklarını kullanmasını engelleyerek ciddi mağduriyetler doğurdu.                                                        - Kredi ve satış işlemleri aksıyor Toplantıda, tapu devri yapılamayan kooperatif ortaklarının banka kredisi ve ipotek işlemlerinden yararlanamadığı, konut ve iş yeri satışlarının da sekteye uğradığı vurgulandı. Katılımcılar, bunun hem ekonomik hem de hukuki açıdan büyük sorunlara yol açtığını dile getirdi. - Çözüm için girişim yapılacak ITSO, toplantı sonunda çözüm önerilerini belirledi. Öneriler arasında kanunun kapsamının netleştirilmesi, kazanılmış hakların korunması, tapu müdürlükleri arasındaki farklı uygulamaların giderilmesi ve açıklayıcı genelge yayımlanması yer aldı. Başkan Metin Çelik, “Üyelerimizin mağduriyetlerini gidermek için ilgili kurumlarla görüşmeleri sürdüreceğiz” diyerek sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.    
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), yapı kooperatiflerinin tapu devirlerinde yaşadığı mağduriyetleri gündeme taşıdı. Başkan Metin Çelik, “Üyelerimizin haklarını korumak için süreci yakından takip edeceğiz” dedi.

ISPARTA - Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), yapı kooperatiflerinin tapu devirlerinde karşılaştığı sorunları masaya yatırdı. ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik’in öncülüğünde düzenlenen toplantıya, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Topaloğlu, Genel Sekreter Ercüment Çeliköz ve kooperatif temsilcileri katıldı.

- Yeni düzenleme mağduriyet yarattı

22 Mayıs 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan düzenleme ile yapı kooperatiflerinin tüm inşaatlarını tamamlamadan tapu devri yapamayacağı hükme bağlanmıştı. Ancak uygulamanın bazı tapu müdürlüklerince geniş yorumlanması, tek parsel üzerinde inşaatını bitirmiş kooperatiflerde dahi devir işlemlerinin durdurulmasına yol açtı. Bu durum, ortakların mülkiyet haklarını kullanmasını engelleyerek ciddi mağduriyetler doğurdu.

                                                      

- Kredi ve satış işlemleri aksıyor

Toplantıda, tapu devri yapılamayan kooperatif ortaklarının banka kredisi ve ipotek işlemlerinden yararlanamadığı, konut ve iş yeri satışlarının da sekteye uğradığı vurgulandı. Katılımcılar, bunun hem ekonomik hem de hukuki açıdan büyük sorunlara yol açtığını dile getirdi.

- Çözüm için girişim yapılacak

ITSO, toplantı sonunda çözüm önerilerini belirledi. Öneriler arasında kanunun kapsamının netleştirilmesi, kazanılmış hakların korunması, tapu müdürlükleri arasındaki farklı uygulamaların giderilmesi ve açıklayıcı genelge yayımlanması yer aldı. Başkan Metin Çelik, “Üyelerimizin mağduriyetlerini gidermek için ilgili kurumlarla görüşmeleri sürdüreceğiz” diyerek sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gollerbolgesigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.