Tarım Girdi Enflasyonu Beklentilerin Altında Kaldı

DÜNYA - EKONOMİ (Haber Merkezi) - | 21.05.2025 - 07:19, Güncelleme: 21.05.2025 - 07:19 12197+ kez okundu.
 

Tarım Girdi Enflasyonu Beklentilerin Altında Kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verileri, girdi maliyetlerinin önceki yılların ortalamasına göre daha düşük arttığını gösterdi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, üreticilerin bu gelişmeden avantaj sağladığını belirtti.
- Tarımsal Girdi Enflasyonunda Beklenenden Daha Yavaş Artış Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı Tarım-GFE verilerini değerlendirdi. Çandır, tarımsal girdi maliyetlerinin, aylık ve yıllık bazda önceki yılların ortalamasının altında seyrettiğini belirtti. Mart ayı itibariyle Tarım-GFE’nin aylık %1.80, yıllık %29.73 oranında arttığını, ancak son on yıllık Mart ayları ortalamasının altında kaldığını ifade etti. - Veterinerlik Hizmetleri En Fazla Artış Gösteren Kalem Oldu Mart ayı verilerine göre, tarımsal girdi kalemleri arasında veterinerlik hizmetleri en fazla fiyat artışı gösteren alan oldu. Çandır, veterinerlik hizmetlerinin yıllık %55.87 oranında arttığını, buna karşın enerji ve gübre fiyatlarının görece daha düşük kaldığını belirtti. Çandır ayrıca, tarımsal yatırım mal ve hizmetlerindeki fiyat değişiminin aylık %0.15, yıllık %33.53 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı. - Üretici Maliyetler Açısından Avantajlı Konumda Çandır’a göre, Mart ayında üretici fiyatlarının tarımsal girdi fiyatlarından daha fazla artması üretici açısından avantajlı bir durum ortaya çıkardı. Tarımsal üretici fiyat endeksinin (Tarım-ÜFE) aylık %6.91, yıllık %31.54 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Çandır, üreticinin maliyet baskısına rağmen nispi olarak avantajlı konuma geldiğini ifade etti. - Gıda Enflasyonu Tüketici Üzerinde Etkili Olmaya Devam Ediyor Tarımsal enflasyonun tüketiciye etkilerini değerlendiren Çandır, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Mart ayında %2.46, yıllık %38.10 arttığını ve bunun geçmiş yılların ortalamasına kıyasla hala yüksek seyrettiğini belirtti. İşlenmemiş gıda enflasyonunun %10.17, yaş sebze-meyve enflasyonunun ise %16.03 oranında arttığını kaydeden Çandır, tarım sektöründeki fiyat değişimlerinin tüketici üzerindeki etkisinin sürdüğüne dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verileri, girdi maliyetlerinin önceki yılların ortalamasına göre daha düşük arttığını gösterdi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, üreticilerin bu gelişmeden avantaj sağladığını belirtti.

- Tarımsal Girdi Enflasyonunda Beklenenden Daha Yavaş Artış

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı Tarım-GFE verilerini değerlendirdi. Çandır, tarımsal girdi maliyetlerinin, aylık ve yıllık bazda önceki yılların ortalamasının altında seyrettiğini belirtti. Mart ayı itibariyle Tarım-GFE’nin aylık %1.80, yıllık %29.73 oranında arttığını, ancak son on yıllık Mart ayları ortalamasının altında kaldığını ifade etti.

- Veterinerlik Hizmetleri En Fazla Artış Gösteren Kalem Oldu

Mart ayı verilerine göre, tarımsal girdi kalemleri arasında veterinerlik hizmetleri en fazla fiyat artışı gösteren alan oldu. Çandır, veterinerlik hizmetlerinin yıllık %55.87 oranında arttığını, buna karşın enerji ve gübre fiyatlarının görece daha düşük kaldığını belirtti. Çandır ayrıca, tarımsal yatırım mal ve hizmetlerindeki fiyat değişiminin aylık %0.15, yıllık %33.53 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı.

- Üretici Maliyetler Açısından Avantajlı Konumda

Çandır’a göre, Mart ayında üretici fiyatlarının tarımsal girdi fiyatlarından daha fazla artması üretici açısından avantajlı bir durum ortaya çıkardı. Tarımsal üretici fiyat endeksinin (Tarım-ÜFE) aylık %6.91, yıllık %31.54 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Çandır, üreticinin maliyet baskısına rağmen nispi olarak avantajlı konuma geldiğini ifade etti.

- Gıda Enflasyonu Tüketici Üzerinde Etkili Olmaya Devam Ediyor

Tarımsal enflasyonun tüketiciye etkilerini değerlendiren Çandır, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Mart ayında %2.46, yıllık %38.10 arttığını ve bunun geçmiş yılların ortalamasına kıyasla hala yüksek seyrettiğini belirtti. İşlenmemiş gıda enflasyonunun %10.17, yaş sebze-meyve enflasyonunun ise %16.03 oranında arttığını kaydeden Çandır, tarım sektöründeki fiyat değişimlerinin tüketici üzerindeki etkisinin sürdüğüne dikkat çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gollerbolgesigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.