Döşemealtı Halısı ‘İplikten Hafıza’ Belgeseliyle Hayat Buldu

GÜNDEM - GENEL (Haber Merkezi) - | 25.05.2026 - 17:10, Güncelleme: 25.05.2026 - 17:48 10132 kez okundu.
 

Döşemealtı Halısı ‘İplikten Hafıza’ Belgeseliyle Hayat Buldu

Antalya’da düzenlenen etkinlikte, Yörük kültürünün simgesi Döşemealtı Halısı kadın emeğiyle yeniden gündeme taşındı; belgesel gösterimi ve söyleşi büyük ilgi gördü.
- Antalya’da Kültürel Hafıza Buluşması ANTALYA - Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı’nda (AKS) anlamlı bir etkinliğe imza attı. “İplikten Hafıza” kısa belgesel filmi gösterimi ve Döşemealtı Halısı’nı yaşatan kadınların katıldığı söyleşi, yoğun ilgiyle karşılandı.                                                                   Etkinliğe YÖRSİAD Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral, Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, Muratpaşa Belediye Başkan Vekili Canan Keleş, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Emir Gündal,  Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Antalya Şube Başkanı Yusuf Akgül,ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. - “Bir İlmekte, Bir Düğümde Hafıza” Açılış konuşmasını yapan YÖRSİAD Başkanı Oral, belgeselin yalnızca bir sanat çalışması değil, aynı zamanda Antalya’nın kültürel hafızasını ve kadın emeğini yansıtan bir bellek çalışması olduğunu vurguladı. Oral, “Kadınlarımızın el emeğiyle yaşattığı halıcılık geleneği bu coğrafyanın ruhunu ve kimliğini yansıtıyor. Geçmişine sahip çıkmayan toplumların geleceği güçlü olmaz” dedi.   - Tezgâh Başında Uykusuz Geceler Söyleşide Döşemealtı Halısı’nın motifleri, renkleri ve üretim süreci ele alındı. Belediye Başkanı Menderes Dal, halının giderek daha az kişi tarafından dokunduğunu ve büyük bir tehdit altında olduğunu belirtti. Yönetmen Havva Okutan ve halı ustaları Ayşe Taç, Asiye Aksoy, Şerife Ernet ile akademisyenler, üretimin sürdürülebilirliği için bilgi ve deneyimlerini paylaştı.   Etkinlik sonunda plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Belgesel gösterimi ise uzun süre alkışlandı.         - Antalya’nın Kültürüne Sahip Çıkmak Katılımcılar, Döşemealtı Halısı’nın yaşatılması için destek vermeye hazır olduklarını dile getirirken, belgeselin ulusal ve uluslararası alanda kültürel mirasın tanıtımına katkı sağlayacağına dikkat çekildi.      
Antalya’da düzenlenen etkinlikte, Yörük kültürünün simgesi Döşemealtı Halısı kadın emeğiyle yeniden gündeme taşındı; belgesel gösterimi ve söyleşi büyük ilgi gördü.

- Antalya’da Kültürel Hafıza Buluşması

ANTALYA - Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı’nda (AKS) anlamlı bir etkinliğe imza attı. “İplikten Hafıza” kısa belgesel filmi gösterimi ve Döşemealtı Halısı’nı yaşatan kadınların katıldığı söyleşi, yoğun ilgiyle karşılandı.

                                                                 

Etkinliğe YÖRSİAD Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral, Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, Muratpaşa Belediye Başkan Vekili Canan Keleş, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Emir Gündal,  Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Antalya Şube Başkanı Yusuf Akgül,ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

- “Bir İlmekte, Bir Düğümde Hafıza”

Açılış konuşmasını yapan YÖRSİAD Başkanı Oral, belgeselin yalnızca bir sanat çalışması değil, aynı zamanda Antalya’nın kültürel hafızasını ve kadın emeğini yansıtan bir bellek çalışması olduğunu vurguladı. Oral, “Kadınlarımızın el emeğiyle yaşattığı halıcılık geleneği bu coğrafyanın ruhunu ve kimliğini yansıtıyor. Geçmişine sahip çıkmayan toplumların geleceği güçlü olmaz” dedi.

 
- Tezgâh Başında Uykusuz Geceler

Söyleşide Döşemealtı Halısı’nın motifleri, renkleri ve üretim süreci ele alındı. Belediye Başkanı Menderes Dal, halının giderek daha az kişi tarafından dokunduğunu ve büyük bir tehdit altında olduğunu belirtti. Yönetmen Havva Okutan ve halı ustaları Ayşe Taç, Asiye Aksoy, Şerife Ernet ile akademisyenler, üretimin sürdürülebilirliği için bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

 

Etkinlik sonunda plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Belgesel gösterimi ise uzun süre alkışlandı.

 
 
 
 
- Antalya’nın Kültürüne Sahip Çıkmak

Katılımcılar, Döşemealtı Halısı’nın yaşatılması için destek vermeye hazır olduklarını dile getirirken, belgeselin ulusal ve uluslararası alanda kültürel mirasın tanıtımına katkı sağlayacağına dikkat çekildi.

 

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gollerbolgesigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.